A három lány, Szilvi és a rejtőzködő

Nemtől, fajtól, politikától mentes blog - igaz, megélt történetek

A cél

2023. augusztus 03. 19:05 - dimovits

Egyik nap az öreg, bölcs rabbi teszi a mindennapi megszokott dolgát a zsinagógában. Felkeresi őt az egyik tanítványa, egy fiatalember.

- Rabbi, holnap indulok. Eljött a napja. Megyek a Szentföldre, Izraelbe. Köszönöm neked, hogy felkészítettél engem, hogy én is rabbi lehessek, ahogy Te!

Az öreg rabbi szemügyre veszi a fiatalembert, és látja, hogy remeg a keze.

- Üljünk le!

Megfogja a kezét, mire a fiatalember megszólal:

- Rabbi, én félek! Bizonytalan vagyok. Ennyi évre távol itthontól, egyáltalán képes vagyok én erre?

A rabbi ezt válaszolja:

- Hiszen ez volt a célod! Vagy már nem az?

- De, de igen!

A rabbi megfogja a fiatalember vállát, és mosolyogva elkezdi:

- Figyelj rám, és hallgass! Képes vagy rá, nincsen semmi gond.

1586356035-nplezum1u_md.jpg

Mi, emberek a céljainkért küzdünk és harcolunk. A céljainkért, amiket kitűztünk magunknak, és amiket el akarunk érni. Milyen fontos ez, milyen jó dolog, milyen felemelő érzés célba érni! De ha belegondolunk, sokkal fontosabb a megtett út. Amíg a célodig el nem érsz, mennyi emberrel megismerkedsz! Lesznek emberek, akik segítenek, lesznek emberek, akik magadra hagynak. Lehet, amíg célba nem érsz, az utad tele lesz könnyekkel, sírással, bánkódással, vagy majd úgy érzed, hogy te ezt nem bírod tovább, és inkább feladod. Vannak olyan emberek is, akik nevetve végigsétálják az utat.

Mindenki kitűz magának valami célt, mindenkinek van valami célja az életben. Mindenkinek más. Mindenki másképp éli meg a megtett utat. Lesznek emberek, akik kézen fogva kísérnek végig az utadon, lesznek emberek, kik ellened fordulnak, lesznek emberek, akiket út közben ismersz meg, és lesznek emberek, akiket út közben ismersz ki és csalódsz bennük. De az út, amit megteszel, az tanít, mosolyt vagy könnyeket csal az arcodra, és mindenféleképpen megtapasztalod a megtett úton, hogy valójában milyenek az emberek.

És ha majd célba értél, és visszanézel, ne könnyezz, hanem inkább mosolyogj, mert megszületett a megtett úton az életedből egy darabka történelem!

Ne azt kérd Istentől, hogy könnyű legyen az utad, hanem hogy legyen erőd leküzdeni azokat a nehézségeket, amik veled szembe jönnek!

 

Dimovits Szilveszter

Szólj hozzá!
Címkék: zsidóság

A bejegyzés trackback címe:

https://meselgeto.blog.hu/api/trackback/id/tr1418185709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása